Знакові місця Івано-Франківська, які варто відвідати

 

Івано-Франківськ – затишне місто, що, як і кожне місто, ховає в собі цікаву історію, загадкові таємниці та неймовірну красу. А зважаючи на те, що Івано-Франківськ засновано ще 1662 році (тоді місто називалось Станиславовом), то не дивно, що за цей час місто набуло колоритного вигляду та багатьма історіями, котрі міцно пов’язані з видатними людьми та місцями їх перебування в місті.

Кожен гість Івано-Франківська може дізнатись історію міста просто під час прогулянки, розглядаючи будинки, будівлі театрів та музеїв, сквери, парки, пам’ятники, фонтани та багато інших місць, що привідкриють "двері" у мистецький світ старого міста.

 

Площа Міцкевича

Це є площа, котра, з моменту виникнення, зберегла свою початкову назву. Площа отримала своє ім’я на честь видатного польського поета кінця 18 – першої половини 19 ст. Адама Міцкевича. Його поезією захоплювались відомі українські поети, такі як: Тарас Шевченко, Леся Українка, Іван Франко, Андрій Малишко, Леонід Первомайський та багато інших.

Площа була заснована у 1870-х роках, а на ній розташовані різні архітектурні пам’ятки та сквер з неймовірно красивою квітником. І хоч сам поет в нашому місті не бував, але його шанувальники, у 1898 році, вирішили встановити пам’ятник з італійського мармуру на його честь. Дуже прикро, що перший пам’ятник було зруйновано під час Першої світової війни, але вже в 1930 було вирішено його виконати з бронзи, що стоїть і сьогодні, а прихильники Адама Міцкевича приносять сюди квіти, як вшанування його творчості та пам’яті.

Адреса: площа Міцкевича, м. Івано-Франківськ, Івано-Франківська обл.

 

Обласна музична філармонія ім. Ірини Маланюк

Будівля філармонії – це неймовірна пам’ятка архітектури Івано-Франківська. Головний зал було побудовано ще у 1891 році. На той час, театр вражав своєю красою, а саме еклектичним стилем, різною ліпниною, портиком та куполом. Театр був прикрасою старого Станиславова. Протягом 1920-1929 років була проведена ґрунтова реконструкція та реконструкція внутрішніх приміщень, що були пошкоджені бойовими діями у Станиславові під час Першої світової війни. На жаль, більшість архітектурних прикрас будівлі було знищено та замінено на інші, але вже не настільки елегантних та величних. Але були збільшені внутрішні приміщення залів, розширені балкони для глядачів та других та третіх ярусів. Також було проведено опалення та електрика. Даний вигляд філармонії зберігся і до наших часів.

Адреса: м. Івано-Франківськ, вул. Л. Курбаса, 3

https://filarmonia.if.ua/

 

Обласна дитяча бібліотека (біля кінотеатру «Люм’єр»)

Старовинні будівлі, фактично в центрі міста, завжди приваблюють увагу туристів та й самих жителів. І не кожен знає, яка саме історія ховається у стінах такої краси.

Єдине, що не змінюється в цій будівлі – це її розташування. Бібліотека побудована ще у 1895 році і спочатку в ній розташовувалося польське молодіжне спортивне товариство "Сокіл"(дана організація доволі сильно відома на теренах України, що діяла з кінця 19 ст. по середину 20 ст.). На жаль, приміщення товариства постраждало під час пожежі, але будівля була застрахована, тому її доволі швидко реставрували та прибудували кінотеатр "Тон" (зараз Театр Кіно "Люм'єр").

Зовнішній вигляд будівлі нагадує якийсь казковий діснеївський замок з вежею, де сидить принцеса в очікуванні свого принца, що визволить її з ув'язнення. Окрім зовнішнього оздоблення, у вестибюлі бібліотеки відомий художник Ярослав Соколан у 1984 році розписав стелю різними фресками, взявши мотиви з різних казок світу.

З плином часу створювались нові традиції бібліотеки, започатковувались заходи до різних святкових днів. І сьогодні ми бачимо бібліотеку якою вона є: тісні зв'язки з різними центрами дитячої творчості, обласними музеями та театрами, педагогами, а окрім цього – великий книжковий фонд, що постійно оновлюється.

Адреса: пл. Міцкевича, 2, м. Івано-Франківськ, Івано-Франківська обл.

 

Гетьманські вали (територія Палацу Потоцьких)

Сквер "Гетьманські вали"(або ж просто Вали) – це насип землі, першочергова ціль яких було підняти замок над іншими спорудами міста. Окрім цього колись тут були зведені стіни та бастіони, котрі утримували завойовників турецької армії. З плином часу стіни були знесені, та зведені нові з каменю, заввишки 10 метрів.

На жаль, в 19 столітті стіни повністю знесли та розбили красивий сквер. І хоч великої території там немає, але майстри змогли гарно поєднати різні квіткові насадження та дерева зі сходинками та лавочками. Звісно з 1876 року вигляд скверу змінився, але не суттєво. Окрім зелених насаджень там розташований монумент "Вознесіння", де скульптурно зображено Ісуса Христа.

Адреса: вул. Валова, м. Івано-Франківськ, Івано-Франківська обл.

 

Івано-Франківський академічний обласний театр ляльок імені Марійки Підгірянки

Театр ляльок – це не тільки гарний спосіб розважити дитину під час відвідання Івано-Франківська, а й самому відчути себе дитиною, перенестись на багато років назад і відчути ніби ти знаходишся на виставі ляльок разом зі своїм класом чи друзями.

Даний театр розташований на відомій своїми музикантами вулиці Стометрівці. Стометрівка – це цілком пішохідна частина вулиці Незалежності. Вона відома тим, що на ній розташовані велика кількість різних закладів харчування та дозвілля, магазини, книгарні та різні адміністративні будівлі. Але окрім цього, на "Сотці" виступають різні музиканти, котрі по-вечорах захоплюють своєю майстерністю гри на різних музичних інструментах, гітари, бандури, флейті, скрипці та інших інструментах.

Ляльковий театр не тільки пропонує вистави для дітей різного віку та дорослих, він також може похвалитись музеєм ляльок, котрі використовувались і далі продовжують використовуватись задля втіхи відвідувачів. Всі ляльки зроблені власноруч з різних матеріалів, такі як дерево або ж тканина. Двох однакових таких не найдеш!

Але окрім ляльок у виставі задіяно самих акторів, котрі відіграють ту чи іншу роль. Класна акторська роль, різноманіття ляльок, динамічний сюжет, красиві декорації, чарівна музика – це все про Театр ляльок ім. Марійки Підгірянки!

Адреса: вулиця Незалежності, 10а, Івано-Франківськ, Івано-Франківська область.

https://ifteatr.org.ua/

 

Пивоварня

Пивоварний завод – це архітектурна пам'ятка Івано-Франківська національного значення, побудований ще у 1767 році. Тоді побудували два цехи, солодовий та варильний. Кожна будівля відображає стиль бароко та досі використовуються за призначенням.

Особливою родзинкою даної будівлі є те, що вона зберегла свій початковий вигляд. Звісно, були проведені реконструктивні роботи, але порівнюючи теперішній вигляд зі старими фото,  сильних відмінностей ви не побачите.

На даний момент в приміщенні розташований ресторан Royal Burger (Royal hamburger).

Адреса: вул. Любомира Гузара, 49, Івано-Франківськ, Івано-Франківська область.

Монастир Святого Йосифа чину Сестер Василіянок

Велична споруда та не менш велична історія даного монастиря. У далекому 1899 році, поляк Олександр Осостович, в пам'ять про своїх померлих дружину та доньку, подарував свій невеличкий будинок греко-католицькій капітулі. Осостович хотів, щоб в даному будинку влаштували жіночий навчальний заклад. Невдовзі черниці ордену василіянок відкрили "Інститут Марії". Тут дівчата навчались домоводству, танцям та музики. А пізніше почала діяти чотирикласна початкова школа та інтернат для дівчат з інших міст.

Сестри змогли приватизувати собі цей дім у 1909 році і почали розбудовувати територію. Не одразу, звісно, і з багатьма негараздами, але завдяки цьому, сьогодні ми можемо бачити та захоплюватись красою Монастиря Святого Йосифа чину Сестер Василіянок та Церкви Пресвятого Серця Христового.

Зі слів фахівців, це єдиний зразок "українського стилю" в архітектурі довоєнного Станиславова.

Адреса: вулиця Василіянок, 17, Івано-Франківськ, Івано-Франківська область

 

Ознайомитись з переліком екскурсій можна тут.

Замовляйте екскурсію по казковому історичному Івано-Франківську за тел. (050) 434-09-58 

 

 

Рекомендуємо

package
  • Рекомендуємо
  • Угорщина
Від 18,500грн Переглянути тур

Хайдусобосло з Івано-Франківська 7 ночей

Чернівці - Івано-Франківськ - Калуш- Стрий - Хайдусобосло - Стрий - Калуш- Івано-Франківськ - Чернівці, Hungary 24 трав. - 02 черв.
package
  • Рекомендуємо
  • Карпати

20.04 Коломия – Писанка - храм ЮНЕСКО - еко-чаї

Івано-Франківськ – Коломия – Писанка - храм ЮНЕСКО - еко-чаї - музей Довбуша, Ukraine
package
  • Рекомендуємо
  • Карпати

27.04 Яремче, музей лицарства, замок Пнів (дитячий)

Івано-Франківськ - Яремче - Надвірна, Ukraine 27 квіт. - 27 квіт.