ТОП-5 найцікавіших скельних місць в Карпатах

1. Тустань

   Тустань – наскельне місто-фортеця, знаходиться в селі Урич Сколівського  району Львівської області.
   Наскельна дерев’яна фортеця Тустань знаходиться поблизу села Урич,  розташована на скелях-пісковиках, висотою 85 метрів. Скелі комплексумають назви: Камінь, Гострий Камінь, Мала Скеля, Жолоб (Орел). Виникла оборонна споруда в ІХ столітті, як митний та оборонний пункт, заснований племенами Білих Хорватів.

   Тустань - не просто скелі, а унікальний історико-ландшафтний комплекс, аналогів якому немає в усій Європі. Упродовж ІХ–ХVІ ст. тут існувала наскельна фортеця-митниця Тустань: давні будівничі «наростили» на скелях дерев’яні конструкції. Дерево до нашого часу не збереглося, а вирубані у скелях пази, численні знаки і символи на камені можна побачити і тепер.

2. Манявський скит і Манявський водоспад

  Знаходиться  у с. Манява Богородчанського району Івано-Франківської області, водоспад – за 5 км від села у лісі.

Село Манява – одне з визначних місць Прикарпаття. Тут розташований Манявський скит – оборонний монастир, заснований на початку XVII ст. Йовом Княгиницьким.

  На території Манявського скиту збереглися давні мури і вежі, келії та підземелля. У наш час із дерева відбудовано церкву святих Бориса і Гліба. Неподалік від монастиря є скеля Блаженний камінь і цілюще джерело, з якого колись і почалася історія скиту.
За п’ять кілометрів від села, в ущелині серед лісу розташований один з найвищих водоспадів Карпат – Манявський. Висота падіння води сягає 18 метрів.

3. Вигодська вузькоколійка

   Ще одна туристична  принада Прикарпаття. Починається у Вигоді, що за Долиною.  Там збереглася унікальна для України вузькоколійна залізниця, нею їздить екскурсійний потяг – «Карпатський трамвай».  Ідея створення туристичного проекту на базі функціонуючої дерево-перевізної вузькоколійки була реалізована у 2003 році, під час проведення Бойківського Міжнародного фестивалю. Зараз Карпатський Трамвайчик – дуже популярний. Покататися на екскурсійному міні-поїзді тепер бажають багато українців, а також гості нашої держави.
  Маршрут потяга починається у Вигоді і пролягає в горах, вздовж річки Мізуньки. Є два маршрути – коротший, тривалістю 4 години і ідеально підходить для сімей з дітьми. І довший - майже на цілий день, в якому крім поїздки на потязі можна піднятися на Лису Гору. Він відбувається тільки по попередньому замовленню.
  У Вигоді знаходиться дуже цікавий  музей «Центр спадщини Вигодської вузькоколійки», який немає аналогів в Україні. Музей створений в колишній резиденції барона Поппера,в одій із найстаріших будівель селища Вигода.
  Чим унікальний музей – тут дозволено торкатися до експонатів,багато цікавого можна почути, понюхати, побачити. Тут ви зможете залізти у лисячу нору, пташине дупло, покерувати потягом. Інтерактивна експозиція  музею не дасть скучати ні дорослим, ні дітям.

4. Гора Писаний камінь

  Висота гори Писаний Камінь 1221 м над рівнем моря, розташована в межах Покутсько-Буковинських Карпат. Писаний Камінь — одне з найгарніших та найзагадковіших місць Верховинщини, окутане легендами та містичними особами.

  Це комплекс мальовничих скель висотою від 2 м до 20 м. Деякі наскельні зображення відносять до часів Київської Русі. За давніми легендами тут було язичницьке капище.
Гору ще називають місцем сили. Побувавши тут, можна відчути енергетику цього місця, послухати  легенди і уявити світ, в якому жили наші предки. Тут бувало багато діячів української культури, серед яких Іван Франко, Леся Українка, Ольга Кобилянська, Михайло Коцюбинський.

5. Терношорська Лада

   У Косівському районі на відстані 120 км від Івано-Франківська появилося нове місце сили. На околиці села Снідавка у 2007 році професор Прикарпатського університету Микола Кугутяк виявив  давнє скельне святилище. 
В урочищі Терношори знаходиться однойменна гора висотою 989 м над рівнем моря. На її південному схилі нагромаджені велетенські камені різної конфігурації – можна роздивитися і побачити голову лева, дракона,  жінку з окресленими формами. ЇЇ ототожнюють  із язичницькою богинею родючості – Ладою.
  Існують різні думки на рахунок Терношорської Лади. Деякі археологи схиляються до думки, що це звичайні природні утворення, яких у Карпатах повно. Природні стихії надали камінню незвичної форми, явних слідів людської обробки вони там не зауважили. 

Побувавши тут, ви можете скласти своє бачення цього цікавого місця.



У  статті  використані матеріали із Вікіпедії і статті Івана Бондарєва.

 

Рекомендуємо

package
  • Рекомендуємо
  • Угорщина
Від 18,500грн Переглянути тур

Хайдусобосло з Івано-Франківська 7 ночей

Чернівці - Івано-Франківськ - Калуш- Стрий - Хайдусобосло - Стрий - Калуш- Івано-Франківськ - Чернівці, Hungary 24 трав. - 02 черв.
package
  • Рекомендуємо
  • Карпати

20.04 Коломия – Писанка - храм ЮНЕСКО - еко-чаї

Івано-Франківськ – Коломия – Писанка - храм ЮНЕСКО - еко-чаї - музей Довбуша, Ukraine
package
  • Рекомендуємо
  • Карпати

27.04 Яремче, музей лицарства, замок Пнів (дитячий)

Івано-Франківськ - Яремче - Надвірна, Ukraine 27 квіт. - 27 квіт.