Традиційні страви Карпат, які варто скуштувати

 

Сьогодні кожен регіон України може похвалитись своїми традиційними автентичними стравами, що передавались з покоління в покоління і набули зараз широкої популярності як серед українських туристів, так і серед іноземних. Івано-Франківська область не є виключенням. Завдяки давній та захоплюючій історії цих земель, зараз ми маємо можливість насолоджуватись неймовірним смаком різноманітних страв, що готували наші предки.

Івано-Франківськ – місто, де поєднуються традиції декількох етнографічних земель Західної України. Сьогодні ми можемо спостерігати, як велика кількість гуцульських страв прикрашають наші столи як в будні, так і у святкові дні. Але окрім традиційних гуцульських, в Івано-Франківську можна скуштувати також страви бойків та лемків. Саме завдяки вдалому розташуванню нашого славного міста, тут можна дізнатись, як смакують страви одразу декількох історичних територій Західної України.

Тож, розпочнемо!

  1. Банош

Коли говориш комусь про гастрономію Прикарпаття, то перше, що спадає на думку, це банош. І це не дивно! Адже банош – це "візитна карточка" гуцульської кухні. Є декілька легенд, пов'язаних з історією виникнення баношу, але всі вони зводяться до того, що ґазда чи ґаздиня мали кукурудзяне борошно і вирішили щось з нього приготувати. Зваривши жовте борошно на сметані і скуштувавши його, вони здивувались наскільки страва була смачною. З тих пір, страва швидко прижилась в гуцульській кухні  і почала поширюватись  на інші сусідні території. А назву дана страва отримала від ґазди, якого звали Банош.

Страву готують з кукурудзяного борошна, сметани або вершків та додають бринзу. А задля ще кращого смаку банош заправляють засмажкою з копченого сала. Страва виходить дуже ситною та дуже смачною. А спокон віків, банош готують в казані тільки чоловіки, помішуючи страву тільки в одну сторону і тільки дерев'яною ложкою.

  1. Гуцульські голубці

Маленькі голубці є традицією гуцульських свят. Звісно, голубцями зараз нікого не здивуєш, але справжні гуцульські голубці ви знайдете тільки на Прикарпатті. Це мініатюрні голубці крутять з квашеної капусти та неймовірної начинки, яка може здивувати поєднанням продуктів, а саме фаршу, рису, кукурудзяної крупи, та цибулі (як сирої, так і смаженої). А ще, гуцульські голубці називають витвором мистецтва. І не просто так. Адже, їхня довжина не перевищує розмір дівочого мізинця.

  1. Киселиця

Страва, що своїм походженням сягає корінням у далеке минуле. Киселиця – це лемківська та бойківська страва, що традиційно подається до столу на Святвечір. Готується вона із закваски з вівсяного борошна або крупи і подається у вигляді супу. А саму киселицю їдять у поєднанні з картоплею, квасолею, вареними бобами та хлібом. Чому поєднання саме таких продуктів? Тому що, лемки – це землеробний народ. Вони здавна споживали ті продукти, котрі могли виростити на своєму полі і котрі були їм доступні. Страви з овочів, круп, борошна, городини – це те, чим багато кухня лемків. І хоча вам може здатись, що ця кухня не дуже різноманітна, але вона є неймовірно корисна.

  1. Гуцульські книдлі

Галушки, палюшки, книдлі, ліниві вареники… Яке різноманіття назв і яке різноманіття страв! Кожна область відома тою чи іншою стравою. Наприклад, Полтава своїми галушками, котрі відомі на всю Україну та навіть за її межами. А от Прикарпаття відоме своїми гуцульськими книдлями, котрі вже полюбились тисячам туристів. І я розумію чому. Ніжне пюре відвареної картоплі зі спеціями та борошном зі смачнезною начинкою з бринзи або ж творогу з кропом.  М-м-м… Смакота. Вам варто скуштувати цю страву хоча б раз у житті, відвідуючи Прикарпаття.

  1. Грибна юшка (грибна зупа)

Карпати – легені України. Гори, полонини, потічки, річки, джерела природної питної води та безкраї ліси, котрі дарують незабутні трофеї тихого полювання. Якщо ви хочете відчути різноманіття карпатських грибів - то вам сюди! Білі, лисички, гливи, шампіньйони, підпеньки, підберезовики, краснюки, польські, маслюки, моховички, печериці – всі ці скарби природи ховаються в лісах Прикарпаття та Карпат. І було б дивно, якби тут не було страв з грибів. Грибна юшка – дуже поживна страва з ароматних Карпатських грибів, котра в кожної господині смакує по-різному. Адже, кожна ґаздиня додає в страву щось своє. То може бути пшоняна крупа або ж вершки, або ж борошно. Але навіть не залежно від виду грибної зупи, вона однаково незабутньою. І ви неодноразово захочете її спробувати ще раз.

  1. Гомбовці

Гомбовці – це закарпатська страва, яку полюбили не тільки дорослі туристи, а і їх діти. І зараз ви зрозумієте чому. Поєднання манної крупи, творогу та ягід або ж шматочків фруктів (сливи, вишні тощо). Солодка сирна кулька, котра ховає в собі загадкову неймовірно смачну начинку. Що ж ще потрібно для малечі? Додавши всі інгредієнти та сформувавши в кульки, їх опускають у кипяток воду та варять поки вони не піднімуться на поверхню. Їх ще можна полити сметанкою та посипати зверху цукром та корицею, але це вже дивлячись на смакові вподобання відвідувачів.

Окрім сирних гомбовців існують також борошняно-дріжджові на пару та картопляні.

7. Ще однією перлиною бойківської кухні є широко відомі бульбляні пироги. І не просто так. Адже, так як бойки весь час мали справи з землею, то картопля була неодмінним продуктом столу, чи то святкового, чи то повсякденного. Звісно, коли бульба не вродила, то її берегли. Але зазвичай її було вдосталь, а бульбляні пироги готувались восени, тоді, коли копали картоплю.

Під час копання викопували багато малої та пошкодженої картоплі. Першу ж варили в лупині, а другу чистили та терли на терці. Далі все змішували та замішували тісто. А яка ж начинка? В той час кожен ґазда тримав корову, козу або вівцю. Відповідно в хаті завжди було молоко. Тому майже завжди начинка була з бринзи, але робили також з сиру або яблуків.

А тепер, просто уявіть це поєднання у вже готовій страві. Розрізаєш смачне картопляне тісто, котре полите зажаркою з цибулі та шкварків, а всередині солоний творог з зеленню… М-м-м, смакота. І скажу вам чесно, бульбляні пироги настільки сподобались туристам, що потім неодноразово  приїжджали скуштувати їх ще раз.

 

Отже, підіб'ємо підсумки. Приготування їжі на Прикарпатті є по-своєму особливим. Але, все одно, тут готують настільки смачно, що здатні здивувати будь-якого гурмана. Тут вас вразять не тільки поєднанням смаків, а й історією створення тої чи іншої страви. Завітавши на Прикарпаття ви неодмінно залишитесь задоволені відпочинком, незалежно від того, чи до вподоби вам піша прогулянка, чи автобусний тур, чи гастрономія.

 

Ознайомитись з переліком екскурсій можна тут.

Замовляйте екскурсію по казковому історичному Івано-Франківську за тел. (050) 434-09-58 

 

 

Рекомендуємо

package
  • Рекомендуємо
  • Угорщина
Від 19,500грн Переглянути тур

Хайдусобосло з Івано-Франківська 7 ночей

Чернівці - Івано-Франківськ - Калуш- Стрий - Хайдусобосло - Стрий - Калуш- Івано-Франківськ - Чернівці, Hungary 24 трав. - 02 черв.
package
  • Рекомендуємо
  • Карпати

11.05 Місцями сили: Терношорська лада - Форельне господарство - Шешори - Пляж - Підвісний місток

Івано-Франківськ - Косів - Яворів - Шешори - Пістинь, Ukraine 11 трав. - 11 трав.
package
  • Рекомендуємо
  • Карпати

12.05 Яремче, музей лицарства, майстер-клас Wine Art

Івано-Франківськ - Яремче - Надвірна, Ukraine 12 трав. - 12 трав.